Receptariusz. Aqua cosmetica Kummerfeldi
Sulfuris ppt. 5,0
Camphorae
Gummi arabici aa 1,5
Aquae Calcis ad 50,0
M.f. Suspensio
Kamforę należy rozcierać przy użyciu niewielkiej ilości etanolu. Kryształki ulegną zwilżeniu i częściowemu rozpuszczeniu w spirytusie dzięki czemu możliwe będzie ich właściwe rozdrobnienie. Rozcieranie „na sucho” lub tylko za pomocą roztworu wodnego sprawia, że fragmenty kamfory tworzą duże, nieprzyjemne przy aplikacji skupiska. Należy tutaj przypomnieć, iż wielkość cząstek w zawiesinach do użytku zewnętrznego nie powinna przekraczać 90 mikrometrów (wg FP VI).
Gumę arabską należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody wapiennej (około 5 gramów). Powstałym roztworem (kleikiem) można rozrobić kamforę i siarkę zgromadzone w osobnym naczyniu (aż do uformowania się pasty). Rozcieranie tych substancji powinno być bardzo staranne. Na tym etapie następuje bowiem nie tylko dalsze rozdrobnienie substancji, ale również zwilżanie jej hydrofobowej powierzchni. Pozostałą wodę wapienną można dodać dopiero, gdy powstała gęsta, jednolita zawiesina. Część wody wapiennej dobrze pozostawić na koniec, aby „popłukać” moździerz.
Preparat należy wydać z oznaczeniem „zmieszać przed użyciem”, najlepiej w butelce z szeroką szyjką. Osad powstający w tym preparacie niestety dosyć szybko sedymentuje, ale również szybko dysperguje pod wpływem nawet lekkiego wstrząśnięcia. Preparat zaleca się zwykle stosować raz na dobę – wieczorem. Efekt „maseczki”, kolor i zapach preparatu raczej wykluczają go ze stosowania na dzień.
Siarka strącona wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, niszczy także grzyby i pasożyty. Ogranicza łojotok i osusza tłustą cerę. Oczyszcza skórę dzięki właściwościom keratoplastycznym – rozmiękcza ją, rozpuszcza keratynę naskórka (cechę tę wykazują siarczki do jakich przekształca się siarka strącona po aplikacji na skórę) i ma właściwości złuszczające.
Guma arabska jest substancją pomocniczą stosowaną jako środek dyspergujący i zwiększający lepkość fazy rozpraszającej. Guma tworzy roztwór koloidalny (jest emulgatorem koloidalnym), którego cząsteczki zostają zaadsorbowane na powierzchni fazy stałej i tworzą otoczkę zapobiegającą ich łączeniu.
Zwana jest również gumą akacjową. Jest wydzieliną uzyskaną z nacięcia pni i gałęzi afrykańskich gatunków Acacia. Głównym jej składnikiem jest polisacharyd arabina. Stosowana jest głównie jako emulgator koloidalny o/w do użytku wewnętrznego.
Receptura „Lotionis cosmeticae Kummerfeldi” jest wyjątkowym przypadkiem recepty, gdzie substancję zwiększającą lepkość zastosowano w zawiesinie do użytku zewnętrznego. Zwykle się tego nie robi, ze względu na powstające błonki.
Guma arabska początkowo pęcznieje, a potem rozpuszcza się (na zimno rozpuści się w podwójnej objętości wody). Jest naturalnym polisacharydem. Zwykle stosowana jest w stężeniu 30-40%. W powyższej recepcie stężenie to jest znacznie mniejsze.
Być może niektórzy jeszcze pamiętają, że dawniej z gumy arabskiej wytwarzano klej biurowy.
Woda wapienna jest nasyconym roztworem wodorotlenku wapnia. Przechowuje się go razem z osadem nierozpuszczonego tlenku i wodorotlenku wapnia. Dlatego należy pamiętać o uważnym zlewaniem roztworu tylko znad osadu. Jako środek alkalizujący stosowana była niegdyś przy zatruciu kwasami oraz jako remedium przeciwko zgadze. Obecnie wykorzystuje się ją praktycznie wyłącznie do użytku zewnętrznego jako środek ściągający i przeciwzapalny.
Jako ciekawostkę można przytoczyć historię z pogranicza medycyny, w której chemiczne właściwości wody wapiennej odegrały niebagatelną rolę. Mianowicie zasadowe właściwości wody wapiennej wykorzystuje się do moczenia ziaren kukurydzy, z których potem powstaje mączka o specyficznym smaku, charakterystycznym dla meksykańskich placków tortilla. Ten sposób przygotowywania ziaren stosowany jest od dawna przez mieszkańców Meksyku. Niestety w innych rejonach wprowadzenie kukurydzy jako podstawy diety kończyło się nasilonym występowaniem ciężkiej w przebiegu choroby – pelagry. Objawia się ona zapaleniem skóry i śluzówek (jej nazwa pochodzi od zwrotu Pelle Agra, czyli szorstka skóra), biegunką i otępieniem – i jest wynikiem niedoboru niacyny (witaminy PP). Jak się później okazało tradycja meksykańskiej kuchni, nakazująca moczenie ziaren przez noc w alkalicznej wodzie powodowała zachodzenie procesów chemicznych prowadzących do uwolnienia z ziaren niacyny oraz aminokwasu tryptofanu, czyniąc te składniki dostępnymi po spożyciu wypieków przygotowanych z mąki kukurydzianej.
Ilu. Fotolia