09.2009 – „Probiotykoterapia.”
wrzesień 2009, nr 37/15 online
CZY RACJONALNA PROBIOTYKOTERAPIA
JEST PRZEPISEM NA ZDROWIE
DLA LUDZI W XXI WIEKU?
Probioza i probiotyki;
znaczenie mikroflory
W przewodzie pokarmowym każdego człowieka żyje około 500-1000 gatunków drobnoustrojów. Najmniejsza liczba drobnoustrojów występuje w żołądku, największa w jelicie grubym, osiągając poziom 1010-1011 komórek/g treści. Jako niezmiernie ważne uznaje się bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, należące do grupy bakterii kwasu mlekowego, szeroko rozpowszechnionych w przyrodzie.
■ udział w trawieniu niektórych pokarmów
■ obniżanie wchłaniania cholesterolu
■ pobudzanie perystaltyki jelit
■ różnicowanie komórek przewodu pokarmowego
■ modulacja i stymulacja aktywności układu immunologicznego, w tym układu immunologicznego związanego z błonami
■ obniżanie poziomu prokancerogenów i kancerogenów w przewodzie pokarmowym
■ wymagania technologiczne – przeżywalność i aktywność w produkcji i procesach technologicznych
■ wymagania funkcjonalne – adherencja do komórek śluzówki jelita, antagonizm wobec patogenów, aktywność przeciwdrobnoustrojowa, stymulacja odpowiedzi immunologicznej i wpływ na metabolizm gospodarza, właściwości probiotyczne potwierdzone w badaniach klinicznych
Należy zwrócić uwagę, że właściwości probiotyczne nie są cechą grupy bakterii, rodzaju czy gatunku, ale konkretnego szczepu bakteryjnego. Każdy szczep probiotyczny wykazuje specyficzne, potwierdzone badaniami przedklinicznymi i klinicznymi właściwości, np. wspomaganie odporności organizmu, uzupełnianie naturalnej mikroflory w trakcie i po antybiotykoterapii, pomoc przy zwalczaniu biegunek, czy skrócenie czasu pasażu jelitowego. O wyborze probiotyku powinny przede wszystkim decydować udokumentowane dane kliniczne, dotyczące właściwości probiotycznych danego szczepu, co jest gwarancją uzyskania oczekiwanych efektów.
Wiadomo, że z punktu widzenia pacjenta czy konsumenta ważny jest sposób przechowywania probiotyków, gdyż uzyskanie pożądanego działania jest związane z odpowiednio wysoką liczbą żywych komórek. Optymalną temperaturą dla przechowywania większości dostępnych probiotyków jest temperatura lodówki (2-8°C). Opracowano specjalne formulacje zapewniające wymaganą żywotność probiotyków w temperaturze pokojowej. Jednak warunki przechowywania nie powinny być podstawowym kryterium wyboru probiotyku. Ponadto, krótkotrwałe przechowywanie probiotyków w postaci proszku po liofilizacji w temperaturze pokojowej, nawet do czterech tygodni, nie wpływa na żywotność szczepów (np. podczas urlopu).
■ ochrona przed wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi zakażeniami przewodu pokarmowego oraz wywieranie efektów leczniczych w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego (biegunki o podłożu infekcyjnym)
■ wspomaganie funkcji fizjologicznych przewodu pokarmowego (regulacja perystaltyki jelit)
■ stymulacja układu immunologicznego, zwłaszcza układu immunologicznego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (GALT – gut-associated limphoid tissue)
■ obniżenie wchłaniania cholesterolu
■ zmniejszenie lub eliminacja objawów klinicznych nietolerancji laktozy
■ profilaktyka nowotworów przewodu pokarmowego
■ profilaktyka alergii w wyniku modulacji aktywności układu immunologicznego (obniżenie aktywności limfocytów proalergicznych Th2)
■ profilaktyka próchnicy (obniżenie liczebności bakterii próchnicogennych – Streptococcus mutans w jamie ustnej)
Probiotyki a bezpieczna kuracja antybiotykami.
Dysbakterioza pociąga za sobą objawy kliniczne, które są określane terminem nieżytu jelit. Tym stanom towarzyszą zaburzenia procesów trawienia i wchłaniania wszystkich produktów żywnościowych, co może doprowadzić do niedokrwistości czy hipowitaminoz. Nieżyt jelit może być spowodowany nie tylko antybiotykoterapią, ale zwłaszcza u dorosłych również innymi przyczynami, do których można zaliczyć m.in.: zaburzenia ze strony układu pokarmowego, zaburzenia układu odpornościowego, różne choroby infekcyjne (niekoniecznie zlokalizowane w układzie pokarmowym), zanieczyszczenie środowiska naturalnego, stres, zmęczenie czy nieprawidłowa dieta (przewaga w diecie węglowodanów, tłuszczów, produktów mięsnych o dużej zawartości tłuszczu, brak owoców i warzyw).
W wyniku dysbakteriozy może dojść do rozwoju specyficznych jednostek chorobowych takich, jak: biegunka poantybiotykowa oraz rzekomobłoniaste zapalenie jelit związane z Clostridium difficile (szczepy wytwarzające toksyny) czy nadkażenia przewodu pokarmowego drożdżakami, przeważnie kandydozy wywoływane głównie przez Candida albicans.
W celu zapobiegania powstawaniu dysbakteriozy podczas antybiotykoterapii, profilaktycznie powinno podawać się preparaty zawierające probiotyki, np. pałeczki kwasu mlekowego należące do Lactobacillus rhamnosus, charakteryzujące się naturalną opornością na antybiotyki i chemioterapeutyki, należące do różnych grup terapeutycznych. Zaleca się także, po zakończeniu kuracji antybiotykowej, stosowanie preparatów leczniczych z probiotykami lub spożywanie, jak najwięcej produktów żywnościowych zawierających probiotyki co najmniej przez miesiąc. Należy też pamiętać, że określenie „żywe kultury bakterii” nie jest synonimem terminu probiotyk; nie wszystkie bakterie obecne w fermentowanych produktach mlecznych wykazują właściwości probiotyczne.
Według zaleceń WHO, postępowanie kliniczne w przypadku ostrej biegunki infekcyjnej powinno obejmować uzupełnienie utraty płynów i elektrolitów, łącznie ze stosowaniem odpowiedniej diety. Terapia „nawadniająca” powinna być skojarzona z probiotykami. Coraz więcej badań klinicznych potwierdza skuteczność probiotyków, głównie z gatunku Lactobacillus rhamnosus, w leczeniu ostrej biegunki. Probiotyki wywierają korzystne działanie na odbudowę mikroflory jelitowej, a niektóre z nich powodują przywrócenie spójności śluzówki oraz polepszenie równowagi elektrolitowej. Uważa się, że potencjalne zagrożenia związane ze stosowaniem leków przeciwbiegunkowych (i ich koszt) u dzieci przewyższają potencjalne korzyści z ich podania; biegunka jest odruchem obronnym organizmu – „wyrzuca” on razem z luźnymi stolcami to, co szkodliwe, np. drobnoustroje i/lub ich toksyny.
Preparaty zawierające pałeczki kwasu mlekowego stosuje się profilaktycznie również w tzw. biegunce podróżnych, która jest wywoływana zazwyczaj przez enterotoksyczne szczepy Escherichia coli. Do zakażenia dochodzi w wyniku spożycia zanieczyszczonej wody pitnej lub żywności, głównie w krajach o ciepłym klimacie.
Podsumowanie.
Czy probiotyki powinny być stosowane tylko w chorobie, czy również w zdrowiu dla lepszego samopoczucia? Czy dzięki wspomaganiu organizmu egzogennymi probiotykami możliwe jest zneutralizowanie skutków niewłaściwej diety, pośpiechu, zmęczenia i stresu, a więc przywrócenie odpowiedniej jakości życia? Czy probiotykoterapia jest przepisem na zdrowie dla ludzi w XXI wieku? Odpowiedzi na te pytania będą możliwe po przeprowadzeniu dalszych, wnikliwych badań w celu definitywnego potwierdzenia korzystnego działania probiotyków również w tych aspektach życia człowieka.
dr n. farm. Renata Łoś,
Katedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej
z Pracownią Diagnostyki Mikrobiologicznej,
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Cukrowska B.: Zastosowanie probiotyków u noworodków. Zakażenia 6, 56-62, 2007.
Kochan P.: Aktualne doniesienia na temat probiotyków z zastosowaniem w ginekologii i pediatrii. Zakażenia 7, 63-66, 2007.
Libudzisz Z.: Ekosystem jelitowy a probiotyki. [w] Bakterie fermentacji mlekowej – metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J. (red). Wyd. ITFM, 2003, 76-84.
Ruszczyński M., Szajewska H.: Probiotyki a próchnica zębów. Zakażenia 8, 32-36, 2008.
Szajewska H.: Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w zapobieganiu alergii. Zakażenia 3, 42-46, 2007.
de Vrese M., Schrezenmeir J.: Probiotics, prebiotics and synbiotics. Adv. Biochem. Engin./Biotechnol. 111, 1-66, 2008.
Woźniak-Kosek A., Kosek J.: Żywność probiotyczna a zdrowie człowieka. Wiadomości Probiotyczne 1, 4-11, 2006.
Tabela 1. Znaczenie probiotycznej mikroflory jelitowej dla człowieka