maj 2011, nr 57/35 online
INDEKS GLIKEMICZNY POTRAW

W latach osiemdziesiątych, a dokładnie w 1981 roku, po raz pierwszy zostało użyte pojęcie tzw. indeksu glikemicznego produktów spożywczych (IG). David Jenkins wraz z współpracownikami przeprowadził na grupie ochotników badania oceniające wpływ 62 zwyczajowo spożywanych produktów i węglowodanów prostych na poziom glukozy we krwi. Na tej podstawie powstał alternatywny system opisujący żywność zawierającą węglowodany, przedstawiający jej wpływ na glikemię poposiłkową. W nawiązaniu do IG powstało miano „ładunku glikemicznego”. Ładunek glikemiczny uwzględnia zarówno wartości indeksu glikemicznego, jak i ilość zawartych w danym produkcie węglowodanów.
Pełną i rozszerzoną definicję indeksu glikemicznego wprowadziły FAO/WHO w 1997r. Definicja ta określa IG jako powierzchnię pola pod krzywą opisującą przebieg wzrostu poziomu glukozy we krwi, po spożyciu pokarmu testowego zawierającego 50g węglowodanów przyswajalnych w odniesieniu do odpowiedzi glikemicznej na tą samą ilość węglowodanów w standardowym pokarmie (glukozie lub białym chlebie) przyjętym przez tę samą osobę.
Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glikemiczny służy do uporządkowania produktów spożywczych w zależności od tego, w jakim stopniu wpływają na wzrost poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, czyli na glikemię poposiłkową. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do węglowodanów, ponieważ białka i tłuszcze nie powodują podniesienia poziomu glukozy we krwi. Normalnie u ludzi poziom glukozy wynosi od 4,5-5,5 mmol/l, natomiast po zjedzeniu posiłku z dużą ilością węglowodanów wzrasta nawet do 7,2 mmol/l. Dosyć łatwo można stwierdzić, że im większy IG pokarmu, tym poziom glukozy we krwi szybciej wzrasta po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek. Znając te fakty można ułożyć jadłospis z zastosowaniem indeksu glikemicznego dostosowany do potrzeb cukrzyków. Indeks glikemiczny może być także przydatnym wskaźnikiem w diecie odchudzającej.
Aby wyznaczyć indeks glikemiczny pokarmu, należy grupie starannie dobranych ochotników podać ten pokarm, a następnie przez dwie godziny pobierać krew co 15 minut i sprawdzać poziom cukru. Po przebadaniu krwi uzyskuje się średnią wartość wskaźnika glikemicznego. Po licznych badaniach sprawdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a różne grupy badanych mają podobne wyniki krwi. Porównywalne wyniki uzyskano również wśród chorych z cukrzycą.
IG jest przedstawiany jako procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego produktu. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 g czystej glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Ustala się, że najlepiej spożywać produkty z indeksem glikemicznym poniżej 50. Przykładowo, spożycie 50g moreli, która ma IG=31 może powodować 3 krotnie mniejszy skok poziomu glukozy we krwi, niż spożycie 50g czystej glukozy. Matematycznie można to przedstawić tak:
Po spożyciu jakiegokolwiek produktu z wysokim indeksem glikemiczny, poziom glukozy we krwi zdrowego człowieka szybko spada, co powoduje uczucie głodu. Spożywając produkt z niskim IG można uzyskać długotrwałe uczucie sytości, ponieważ cukier zawarty w produkcie będzie się dłużej uwalniał.
Rys. 1 Poziom glukozy we krwi po spożyciu określonych produktów z określonym indeksem glikemicznym.
Na wartość indeksu glikemicznego pokarmu wpływają:
1. poziom węglowodanów w produkcie oraz ich rodzaj (proste, złożone);
2. stopień przetworzenia pokarmu – obróbka zewnętrzna np. rozdrobnienie, jak również wewnętrzna np. termiczna poprzez gotowanie, duszenie, smażenie. Dlatego np. warzywa, posiadające ogólnie niski IG najlepiej i najzdrowiej jest spożywać na surowo, ponieważ po przetworzeniu IG wzrasta;
3. Zawartość błonnika, który opóźnia przemianę węglowodanów;
4. Czas spożywania pokarmu – im szybciej jemy, tym szybciej glukoza wchłaniana jest do krwi;
Podział indeksu glikemicznego ze względu na siłę działania:
• Niski indeks glikemiczny <55 – I grupa
• Średni indeks glikemiczny 56-69 – II grupa
• Wysoki indeks glikemiczny >70 – III grupa.
Trudno zapamiętać wartości indeksu glikemicznego wszystkich produktów, w tym celu pomocne są tabele zestawiające produkty z IG. W I grupie podstawą zestawienia są owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, chude mięso, ryby i napoje mleczne z niską zawartością tłuszczu. II grupa to makarony, kasze, pieczywo razowe. Ostatnia grupą jest pieczywo białe, ziemniaki i słodycze. W licznych książkach oraz w internecie, można znaleźć tabele przedstawiające uporządkowane produkty ze względu na poziom IG (wysoki, średni i niski). W tabeli przedstawiono jedynie przykładowe produkty z ich indeksami i ładunkiem glikemicznym.
Potrawa
|
Indeks glikemiczny IG [%]
|
Ładunek glikemiczny
[g]
|
Orzeszki ziemne 50 g
Soja 150 g
Mleko pełnotłuste 250 ml
Marchewka 75 g
Fasola 150 g
Chleb pełnoziarnisty 30 g
Sok jabłkowy 240 ml
Jeden banan 120 g
Sok pomarańczowy 250 ml
Brązowy ryż 75 g
Ciemny chleb żytni 30 g
Chipsy kukurydziane 50 g
Jeden średni ziemniak
Makaron 180 g
Biały gotowany ryż 150 g
Płatki kukurydziane 30 g
Pieczone ziemniaki 150 g
|
14
18
27
71
28
62
52
52
50
73
81
63
85
47
64
92
85
|
1
1
3
4
7
9
12
12
13
13
15
17
20
23
23
24
26
|
Wysoki IG diety może zwiększyć ryzyko występowania chorób dietozależnych, w tym szczególnie: cukrzycy typu 2, niedokrwiennej choroby serca, kamicy żółciowej. U osób z cukrzycą typu 1 i 2 zmniejszenie indeksu glikemicznego diety średnio o 10%, odpowiada redukcji stężenia hemoglobiny glikowanej w ciągu średnio 7 tygodni o 7,2-8%, co zmniejsza o około 10% ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy.
Od lat 80. popularne są na całym świecie tzw. diety niskoglikemiczne. Jej przykładem jest tzw. dieta Montignac. Na indeksie glikemicznym opiera się również popularna w Stanach Zjednoczonych dieta South Beach.
mgr Anna Grzegorczyk
doktorantka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych