05.2011 – „Indeks glikemiczny potraw.”

maj 2011, nr 57/35 online
 
INDEKS GLIKEMICZNY POTRAW
 
    W latach osiemdziesiątych, a dokładnie w 1981 roku, po raz pierwszy zostało użyte pojęcie tzw. indeksu glikemicznego produktów spożywczych (IG). David Jenkins wraz z współpracownikami przeprowadził na grupie ochotników badania oceniające wpływ 62 zwyczajowo spożywanych produktów i węglowodanów prostych na poziom glukozy we krwi. Na tej podstawie powstał alternatywny system opisujący żywność zawierającą węglowodany, przedstawiający jej wpływ na glikemię poposiłkową. W nawiązaniu do IG powstało miano „ładunku glikemicznego”. Ładunek glikemiczny uwzględnia zarówno wartości indeksu glikemicznego, jak i ilość zawartych w danym produkcie węglowodanów.
 
   Pełną i rozszerzoną definicję indeksu glikemicznego wprowadziły FAO/WHO w 1997r. Definicja ta określa IG jako powierzchnię pola pod krzywą opisującą przebieg wzrostu poziomu glukozy we krwi, po spożyciu pokarmu testowego zawierającego 50g węglowodanów przyswajalnych w odniesieniu do odpowiedzi glikemicznej na tą samą ilość węglowodanów w standardowym pokarmie (glukozie lub białym chlebie) przyjętym przez tę samą osobę.
   Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glikemiczny służy do uporządkowania produktów spożywczych w zależności od tego, w jakim stopniu wpływają na wzrost poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, czyli na glikemię poposiłkową. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do węglowodanów, ponieważ białka i tłuszcze nie powodują podniesienia poziomu glukozy we krwi. Normalnie u ludzi poziom glukozy wynosi od 4,5-5,5 mmol/l, natomiast po zjedzeniu posiłku z dużą ilością węglowodanów wzrasta nawet do 7,2 mmol/l. Dosyć łatwo można stwierdzić, że im większy IG pokarmu, tym poziom glukozy we krwi szybciej wzrasta po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek. Znając te fakty można ułożyć jadłospis z zastosowaniem indeksu glikemicznego dostosowany do potrzeb cukrzyków. Indeks glikemiczny może być także przydatnym wskaźnikiem w diecie odchudzającej.
 
   Aby wyznaczyć indeks glikemiczny pokarmu, należy grupie starannie dobranych ochotników podać ten pokarm, a następnie przez dwie godziny pobierać krew co 15 minut i sprawdzać poziom cukru. Po przebadaniu krwi uzyskuje się średnią wartość wskaźnika glikemicznego. Po licznych badaniach sprawdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a różne grupy badanych mają podobne wyniki krwi. Porównywalne wyniki uzyskano również wśród chorych z cukrzycą.
 
   IG jest przedstawiany jako procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego produktu. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 g czystej glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Ustala się, że najlepiej spożywać produkty z indeksem glikemicznym poniżej 50. Przykładowo, spożycie 50g moreli, która ma IG=31 może powodować 3 krotnie mniejszy skok poziomu glukozy we krwi, niż spożycie 50g czystej glukozy. Matematycznie można to przedstawić tak:
 

 
   Po spożyciu jakiegokolwiek produktu z wysokim indeksem glikemiczny, poziom glukozy we krwi zdrowego człowieka szybko spada, co powoduje uczucie głodu. Spożywając produkt z niskim IG można uzyskać długotrwałe uczucie sytości, ponieważ cukier zawarty w produkcie będzie się dłużej uwalniał.
 

Rys. 1 Poziom glukozy we krwi po spożyciu określonych produktów z określonym indeksem glikemicznym.
 
Na wartość indeksu glikemicznego pokarmu wpływają:
1.    poziom węglowodanów w produkcie oraz ich rodzaj (proste, złożone);
2.    stopień przetworzenia pokarmu – obróbka zewnętrzna np. rozdrobnienie, jak również wewnętrzna  np. termiczna poprzez gotowanie, duszenie, smażenie. Dlatego np. warzywa, posiadające ogólnie niski IG najlepiej i najzdrowiej jest spożywać na surowo, ponieważ po przetworzeniu IG wzrasta;
3.    Zawartość błonnika, który opóźnia przemianę węglowodanów;
4.    Czas spożywania pokarmu – im szybciej jemy, tym szybciej glukoza wchłaniana jest do krwi;
 
Podział indeksu glikemicznego ze względu na siłę działania:
•    Niski indeks glikemiczny <55 – I grupa
•    Średni indeks glikemiczny 56-69 – II grupa
•    Wysoki indeks glikemiczny >70 – III grupa.
 
   Trudno zapamiętać wartości indeksu glikemicznego wszystkich produktów, w tym celu pomocne są tabele zestawiające produkty z IG. W I grupie podstawą zestawienia są owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, chude mięso, ryby i napoje mleczne z niską zawartością tłuszczu. II grupa to makarony, kasze, pieczywo razowe. Ostatnia grupą jest pieczywo białe, ziemniaki i słodycze. W licznych książkach oraz w internecie, można znaleźć tabele przedstawiające uporządkowane produkty ze względu na poziom IG (wysoki, średni i niski). W tabeli przedstawiono jedynie przykładowe produkty z ich indeksami i ładunkiem glikemicznym.  
 

Potrawa

Indeks glikemiczny IG [%]

Ładunek glikemiczny

[g]

Orzeszki ziemne 50 g

Soja 150 g

Mleko pełnotłuste 250 ml

Marchewka 75 g

Fasola 150 g

Chleb pełnoziarnisty 30 g

Sok jabłkowy 240 ml

Jeden banan 120 g

Sok pomarańczowy 250 ml

Brązowy ryż 75 g

Ciemny chleb żytni 30 g

Chipsy kukurydziane 50 g

Jeden średni ziemniak

Makaron 180 g

Biały gotowany ryż 150 g

Płatki kukurydziane 30 g

Pieczone ziemniaki 150 g

14

18

27

71

28

62

52

52

50

73

81

63

85

47

64

92

85

1

1

3

4

7

9

12

12

13

13

15

17

20

23

23

24

26

 
   Wysoki IG diety może zwiększyć ryzyko występowania chorób dietozależnych,  w tym szczególnie: cukrzycy typu 2, niedokrwiennej choroby serca, kamicy żółciowej.  U osób z cukrzycą typu 1 i 2 zmniejszenie indeksu glikemicznego diety średnio o 10%, odpowiada redukcji stężenia hemoglobiny glikowanej w ciągu średnio 7 tygodni o 7,2-8%, co zmniejsza o około 10% ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy.

   Od lat 80. popularne są na całym świecie tzw. diety niskoglikemiczne. Jej przykładem jest tzw. dieta Montignac. Na indeksie glikemicznym opiera się również popularna w Stanach Zjednoczonych dieta South Beach.
    

mgr Anna Grzegorczyk
doktorantka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
 

Podobne wpisy