01.2011 – „Koper włoski w schorzeniach przewodu pokarmowego.”

styczeń 2011, nr 53/31 online

KOPER WŁOSKI

W SCHORZENIACH PRZEWODU POKARMOWEGO

   Wiek niemowlęcy związany jest z rozwojem wielu narządów wewnętrznych, a co za tym idzie również z kształtowaniem się procesów metabolicznych. W okresie tym często dochodzi do schorzeń przewodu pokarmowego m.in. zaburzeń trawienia, wzdęć i zaparć. Wśród preparatów stosowanych w powyższych zaburzeniach występują także substancje roślinne. Do jednej z nich zaliczyć możemy owoc kopru włoskiego (Foeniculi fructus). Koper jest stosowany zarówno jako monopreparat, jak też może wchodzić w skład mieszanek ziołowych.
 
    Koper włoski (Foeniculum vulgare) jest substancją roślinną uprawianą na całym świecie. Pochodzi z wybrzeża Morza Śródziemnego. Koper jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Stosowany był już w starożytnych Chinach i Egipcie. Według literatury słowiańska nazwa substancji roślinnej pochodzi od słowa „kopeć”, co oznaczało zapach, bowiem wokoło rośliny unosi się dość silny anyżowy aromat.
   Substancją aktywną kopru jest jego olejek, którego głównym składnikiem jest trans-anetol. Anetolowi przypisuje się działanie rozkurczające, wiatropędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i poprawiające sprawność układu pokarmowego. Oprócz olejku w owocach kopru występują także flawonoidy i furanokumaryny. W przemyśle spożywczym i kosmetycznym koper jest surowcem do otrzymywania anetolu.    
 
    W lecznictwie używa się suche owoce (Foeniculi fructus) i olejek eteryczny (Foeniculi aetheroleum). Substancja ta ma szerokie zastosowanie nie tylko u dzieci, ale także jest od wieków używana w leczeniu zaburzeń menstruacyjnych, niestrawności, wzdęć i kaszlu. Preparaty zawierające w swoim składzie wyciągi lub soki ze świeżej rośliny są stosowane w przewlekłym kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych niezależnie od wieku pacjenta. U niemowląt stosuje się wodę koperkową, gdzie składnikiem czynnym są owoce kopru. Substancję można także stosować zewnętrznie w chorobach skóry.
 
   Jak wspomniano powyżej w wieku niemowlęcym stosuje się często wodę koperkową, gdzie substancją biologicznie czynną jest bezterpenowy olejek eteryczny z owoców kopru. Woda koperkowa usuwa gazy trawienne oraz pomaga w pozbyciu się bólów brzucha szczególne przed przejściem na pokarm stały. Należy jednak pamiętać, że preparatu nie można stosować u dzieci poniżej jednego miesiąca oraz przy współistniejących chorobach nerek. W niektórych przypadkach może wystąpić reakcja nadwrażliwości na składniki wody koperkowej, zatem należy obserwować działanie podawanego preparatu.  
 
   Koper włoski występuje także postaci monopreparatów, w ziołach do zaparzania, wskazaniem do jego stosowania są łagodne dolegliwości kurczowe żołądka i jelit, uczucie pełności i wzdęcia, służy wówczas jako środek rozkurczający, a w nieżytach dróg oddechowych jako środek wykrztuśny.
 
   Przeciwwskazaniem do stosowania jest uczulenie na koper włoski i inne rośliny z rodziny baldaszkowatych (Apiaceae/Umbelliferae) (anyż, kminek, seler, kolendra i koper) lub anetol.
 
   Uwagi. Nie zaleca się stosowania kopru włoskiego do zaparzania u dzieci poniżej 4 roku życia. Wśród działań niepożądanych występujących przy preparatach kopru włoskiego do zaparzania mogą wystąpić sporadycznie objawy alergiczne na substancję roślinną, dotyczące skóry lub układu oddechowego. W przypadku w/w objawów należy zaprzestać stosowania naparu z owoców kopru włoskiego. W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych należy poinformować o nich lekarza. Ze względu na brak wystarczających danych nie zaleca się stosowania podczas ciąży i laktacji.
 
   Dawkowanie. Dzienna dawka owoców to 5-7 g, 10-20 g syropu i 0,1-0,6 ml olejku koperkowego. W przypadku olejku literatura nie zaleca jego stosowania bez przerwy dłużej niż 2 tygodnie. Przed użyciem należy zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowania, oraz informacje dotyczące stosowania i przechowywania produktu leczniczego. W razie pytań lub wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.
 
 

dr n farm. Tomasz Baj
adiunkt
Katedra i Zakład Farmakognozji,
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
 
fot. fotolia.com/margo555
 
Piśmiennictwo:
Brinkmann H. i wsp., [Noculak-Palczewska A. red.]. Fitoterapia. MedPharm Polska, Wrocław, 2007.
Kawon. Owoc kopru włoskiego. http://www.kawon.com.pl
Lewkowicz-Mosiej T., Domowe porady ziołowe. Świat Książki, Warszawa, 2003.
Parnota J., Kotecki L. Farmakoterapia pediatryczna. Volumed, Wrocław. 1998.
Van Wyk B.E., Wink M., [Fecka I. i wsp. red.]. Rośliny lecznicze świata. MedPharam Polska, Wrocław, 2008.
 

Podobne wpisy