07.2015 – „Pielęgnacja suchej skóry.”

• gliceryna (glicerol) – jest to związek należący do grupy alkoholi trójwodorotlenowych (trioli), bezbarwna, przezroczysta, gęsta ciecz. Gliceryna po aplikacji na skórę wykazuje właściwości nawilżające, regeneruje barierę skórną poprzez znaczące ograniczenie transepidermalnej utraty wody (ang. transepidermal water loss – TEWL), poprawia właściwości mechaniczne skóry, wykazuje również działanie łagodzące podrażnienia. Przypisuje jej się ponadto działanie przeciwbakteryjne, ułatwiające gojenie ran i chroniące przed promieniowaniem UV [3]. Powoduje zmiękczenie i zwiększa elastyczność wierzchnich warstw stratum corneum (warstwy rogowej skóry), co ma korzystny wpływ na przebieg procesów biochemicznych zachodzących w głębszych warstwach skóry. Gliceryna normalizuje również procesy degradacji desmosomów, ułatwiając prawidłowe złuszczanie [4].
• glikol propylenowy – należy do grupy alkoholi dwuwodorotlenowych (dioli), ma postać bezbarwnej cieczy. Zwiększa zdolności warstwy rogowej naskórka do wiązania wody, co w konsekwencji prowadzi do zmiękczenia i uelastycznienia stratum corneum [4].
• peptydy – najczęściej stosowane są hydrolizaty protein, głównie roślinnych, ale również peptydy o zmodyfikowanych właściwościach, zwiększających ich powinowactwo do skóry. Substancje te poprawiają nawilżenie skóry poprzez zatrzymywanie wody na powierzchni naskórka – z uwagi na duże rozmiary nie wnikają do warstwy stratum corneum, mają jednak wysokie powinowactwo do powierzchni skóry i dobre właściwości filmotwórcze [4].
• kwas hialuronowy – jest wielkocząsteczkowym związkiem należącym do grupy glikozaminoglikanów (GAG), występującym naturalnie w ludzkiej skórze. Substancja ta posiada wyjątkową zdolność do wiązania cząsteczek wody. Wykazano, że miejscowa aplikacja na skórę kwasu hialuronowego poprawia poziom nawilżenia i ujędrnia skórę [5].
• substancje niskocząsteczkowe, składniki NMF (ang. Natural Moisturizing Factor) – są to substancje wchodzące w skład mieszaniny określanej jako naturalny czynnik nawilżający, zdefiniowanej w latach 50-tych XX wieku. Tworzą ją głównie aminokwasy pochodzące z rozkładu enzymatycznego filagryny, jak również ich pochodne, sole kwasu piroglutaminowego, kwasu mlekowego oraz mocznik [6]. W praktyce w produktach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji suchej skóry najczęściej stosowane są aminokwasy (np. arginina), mleczan sodu, sól sodowa kwasu pirolidonokarboksylowego (PCA-Na), jak również mocznik [4]. W przypadku tego ostatniego składnika jego działanie jest zależne od jego stężenia – w niższych koncentracjach (3–10%) działa nawilżająco, poprzez modyfikację struktury białek, osłaniając miejsce wiązania wody, dzięki czemu zwiększa się jej zawartość w warstwie rogowej naskórka. Prowadzi to do zmniejszenia TEWL wskutek zmniejszenia gradientu zawartości wody w naskórku w porównaniu ze skórą właściwą [7]. Innymi substancjami nawilżającymi, wchodzącymi w skład NMF, które można znaleźć w preparatach kosmetycznych, są cukry proste (np. glukoza, fruktoza, ramnoza) [8].
3. Substancje okluzyjne – związki tworzące film (nieprzepuszczalną barierę) na powierzchni skóry, który hamuje parowanie wody (TEWL) [13]. Wśród nich wyróżniamy między innymi parafinę ciekłą. Jest to mieszanina węglowodorów nasyconych, otrzymywana podczas procesu destylacji i oczyszczania ropy naftowej. W kosmetyce surowiec ten wykorzystywany jest od ponad 100 lat, szacuje się, że pierwsze użycie parafiny w celach pielęgnacyjnych nastąpiło ok. 1870–1880 roku. Od tego czasu stosowana jest w wielu produktach, również dedykowanych dla małych dzieci. Z uwagi na prawie jednorodny skład chemiczny (długie, proste łańcuchy węglowodorowe) parafina ciekła tworzy na powierzchni skóry film, swoistą „palisadę”, która hamuje parowanie wody z powierzchni skóry, co powoduje zmiękczenie i zwiększoną hydratację komórek [14]. Do innych związków o działaniu okluzyjnym, występujących w preparatach kosmetycznych, zaliczamy lanolinę (rzadko stosowana z uwagi na charakterystyczny zapach oraz duże ryzyko wywołania reakcji alergicznej), wazelinę oraz związki silikonowe (np. dimetykon) [13].
• pantenol (D-pantenol, deksopantenol) – jest biologicznie aktywną pochodną alkoholową kwasu pantotenowego, wchodzącą w skład witaminy B5. Po aplikacji na skórę, pantenol jest metabolizowany do kwasu pantotenowego, składnika koenzymu A oraz innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naskórka. Pantenol ułatwia gojenie ran, chroni skórę przed podrażnieniem, zwiększa nawilżenie skóry, poprawia funkcjonalność bariery skórnej [15]. Z uwagi na jego silne powinowactwo do keratyny, działa nawilżająco nie tylko jako składnik preparatów pozostających na skórze, ale również zmywalnych (tzw. rinse-off, np. żele do mycia ciała lub twarzy, szampony do włosów) [4].
• alantoina – jest heterocykliczną pochodną mocznika, należy do grupy ureidów. Wykazuje działanie keratolityczne, co ułatwia usunięcie nadmiaru zrogowaciałego naskórka, ale również stymuluje podziały komórkowe i epitelizację, co przyspiesza odnowę uszkodzonego naskórka. Ponadto ma działanie nawilżające [16].
• witamina A – zwiększa proliferację komórek skóry, co przyspiesza procesy jej odnowy i ułatwia jej regenerację [1]. Z tego powodu związek ten bardzo często występuje w preparatach dedykowanych do przesuszonej, łuszczącej się skóry, aby znormalizować zachodzące w niej procesy i przywrócić jej prawidłowy wygląd.
• witamina E – dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym chroni lipidy występujące w skórze przed degradacją, co umożliwia utrzymanie prawidłowych funkcji skóry [1].
mgr farm. Weronika Krzynówek
1. Żebrowska M.: „Substancje aktywne stosowane w kosmetykach. Część I. Substancje o działaniu przeciwzmarszczkowym oraz anti-ageing”. Aptekarz Polski, 2015, 106/84, 19-22
2. Wojnowska D., Chodorowska G., Juszkiewicz-Borowiec M.: „Sucha skóra – patogeneza, klinika i leczenie” Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003, XX, 2, 98–105
3. Fluhr J. W., Darlenski R., Surber C.: „Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions” British Journal of Dermatology, 2008, 159, 23–34
4. Arct J., Pytkowska K.: “Kosmetyki do pielęgnacji skóry suchej” Cosmetology Today, 2009, 3, 34–37
5. Nobile V., Buonocore D., Michelotti A., Marzatico F.:”Anti-aging and filling efficacy of six types hyaluronic acid based dermo-cosmetic treatment: double blind, randomized clinical trial of efficacy and safety” Journal of Cosmetic Dermatology, 2014, 13, 277-287
6. Majewski S. “Budowa i biologia skóry”. W: Noszczyk M.: „Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2011, 32
7. Kapuścińska A., Nowak I.: „Wykorzystanie mocznika i jego pochodnych w przemyśle kosmetycznym” Chemik, 2014, 68, 2, 91–96
8. Zielińska A., Nowak I., Żebrowska M.: „Substancje aktywne pochodzenia roślinnego, stosowane w produktach kosmetycznych. Ramnoza i inne cukry proste” Świat Przemysłu Kosmetycznego, 2015, 22, 2, 48-51
9. Kraft J. N., Lynde C. W.: „Moisturizers: what they are and a practical approach to product selection” Skin Therapy Letter, 2005, 10, 5, 1–8
10. Zielińska A., Nowak I.: “Fatty acids in vegetable oils and their importance in cosmetic industry” Chemik, 2014, 68, 2, 103-110
11. https://www.truthinaging.com/ingredients/capryliccapric-triglycerides
12. Huang Z.-R., Lin Y.-K., Fang J.-Y.: „Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology” Molecules, 2009, 14, 540-554
13. Del Rosso J. Q.: “Kosmeceutyki o działaniu nawilżającym: funkcja, skład i zastosowanie kliniczne”. W: Draelos Z. D.: „Kosmeceutyki”, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2011
14. Rawlings A. V., Lombard K. J.: “A review on the extensive skin benefits of mineral oil” International Journal of Cosmetic Science, 2012, 1–8
15. Camargo F. B., Gaspar L. R., Maia Campos P. M. B. G.: „Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations” Journal of Cosmetic Science, 2011, 62, 361–369
16. Szymańska E.: „Alantoina – właściwości gojące i przeciwzapalne” Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2012, 8 (1), 73–77