Ziele przęśli i kora johimby nie mogą być składnikami żywności

Komisja Europejska zadecydowała o wprowadzeniu zakazu stosowania w żywności ziela prześli (Ephedra species) i kory johimby lekarskiej (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille) oraz preparatów z nich uzyskanych.

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w odniesieniu do przęśli, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że narażenie na sumę alkaloidów przęśli lub na efedrynę w żywności, głównie w suplementach diety, może prowadzić do poważnych negatywnych skutków dla układu krążenia i dla ośrodkowego układu nerwowego (takich jak nadciśnienie i udar), które mogą nasilać się w połączeniu z kofeiną.

Natomiast kora johimby lekarskiej zawiera alkaloidy indolowe, dla których opisano działania niepożądane, jest alkaloidem wykazującym działanie polegające na pobudzaniu ośrodkowego układu nerwowego i ośrodków rdzenia kręgowego. Może wywoływać szereg działań niepożądanych, w tym bezsenność, drżączkę, stany pobudzenia, wzrost ciśnienia tętniczego, tachykardię, nudności i wymioty.

Ziele przęśli i preparaty z niego uzyskane zostały umieszczone w załączniku zawierającym substancje zakazane już wcześniej tj. w 2015 r. Natomiast kora johimby lekarskiej i preparaty z niej uzyskane są zakazane w żywności od 15 maja 2019 r.

Podobne wpisy