Określono maksymalną ilość Witaminy D w suplementach diety
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że Zespół ds. Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej określił maksymalną dawkę witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na 2000 IU czyli 50 µg.
GIS przypomina, że do zadań Zespołu należy m.in.: określanie maksymalnych dawek witamin i składników mineralnych w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety, powyżej których wykazują one działanie lecznicze. Zespół zajął się sprawą zawartości witaminy D w suplementach diety w związku licznymi powiadomieniami wpływającymi do Głównego Inspektoratu Sanitarnego o wprowadzeniu do obrotu produktów kwalifikowanych jako suplementy diety, w składzie których znajdują się składniki będące źródłem witaminy D lub stanowiące jego główny składnik.
Komunikat wskazuje, że głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, ta jednak zależna jest między innymi stopnia nasłonecznienia i czasu ekspozycji, które są sezonowe. Pomimo, iż uważa się, 15 minut ekspozycji na światło słoneczne każdego dnia może zapewnić wystarczającą syntezę skórną, to w okresie od października do marca synteza skórna jest prawie całkowicie jest zahamowana. To w tym czasie wskazana jest suplementacja witaminą D.
Polski Zespół Ekspertów we współpracy z Europejskim Towarzystwem Witaminy D – EVIDAS, na podstawie przeglądu aktualnego piśmiennictwa oraz własnych doświadczeń klinicznych, w 2018r. opracował aktualne wytyczne suplementacji i leczenia witaminą D (Rusińska i wsp., 2018). Rozpoczęcie suplementacji powinno być poprzedzone oceną zaopatrzenia organizmu w witaminę D, którego najlepszym wyznacznikiem jest stężenie metabolitu wątrobowego 25(OH)D w surowicy krwi.
Pomimo, iż znanego działania witaminy D na organizm, między innymi w regulacji homeostazy wapnia i fosforanów, jej suplementacja u osób bez niedoborów może być kontrowersyjna.
Jak czytamy w komunikacie: Na niedobór witaminy D w organizmie narażone są głównie osoby otyłe i seniorzy, szczególnie w okresie braku ekspozycji na działanie promieni słonecznych. W ostatnich wytycznych określono, że osobom tym zalecane jest suplementowanie witaminy D w dawce sięgającej 4000 IU/dobę [100 µg/dobę] (Rusińska, 2018) jednak nowe dane naukowe wskazują, że suplementacja witaminą D w dawkach powyżej 10 µg/dobę u osób bez niedoborów tej witaminy może być związana ze zwiększoną umieralnością z powodu chorób nowotworowych i innych przyczyn (Chen, 2019). Biorąc pod uwagę coraz większą popularność fortyfikacji produktów spożywczych oraz biofortyfikacji witaminą D, zwiększa się spożycie tej witaminy z dietą. Ocenę bezpieczeństwa spożycia witaminy D z uwzględnieniem zarówno suplementów diety, jak i fortyfikacji oraz biofortyfikacji przedstawiono w pracy z 2017 r. (Pigat, 2017). Dane ze Szwecji, uwzględniając ww. źródła witaminy D w diecie, wykazały przekroczenie poziomu UL dla tej witaminy (103,9 µg/dzień) na poziomie 95 percentyla.
Wobec powyższych danych Zespół stwierdził, że bezpieczną dawką jest 2 000 IU (50 µg)/dobę. Przed zastosowaniem wskazane jest jednak wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.