7 czerwca – Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
7 czerwca 2019 roku zainaugurowano Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day). Jego tematem przewodnim jest „Bezpieczeństwo żywności, biznes każdego”.
„Bezpieczeństwo żywności jest obecnie jednym z najważniejszych obszarów mających wpływ na zdrowie i życie człowieka. Szacuje się, że rocznie około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Rzetelne informowanie społeczeństwa i kreowanie polityki bezpieczeństwa żywności leży w kompetencjach Państwowej Inspekcji Sanitarnej.” – czytamy w komunikacie GIS informującym i wydarzeniu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą urzędowe kontrole żywności. (…) „Ważnym elementem strategii bezpieczeństwa żywności jest również System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Na podstawie informacji uzyskanych z systemu RASFF możliwe jest wczesne zapobieganie zagrożeniom, szybkie wyeliminowanie z obszaru Unii Europejskiej produktów niebezpiecznych dla zdrowia.” Dotychczas wydane ostrzeżenia dotyczyły przede wszystkim obecności w żywności takich Salmonelli, ochratoksyny A, alfatoksyny czy pozostałości pestycydów. Jak się okazuje, zgłoszenia dotyczą najczęściej 5 kategorii żywności: orzechów, produktów pochodnych i nasion; owoców i warzyw, mięsa drobiowego i produktów pochodnych, wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kakao, kawy i herbaty.
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina: „Pamiętajmy, że każdy z nas ma do odegrania istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności!„